Φτιάξτε τον εύκολα και νόστιμα: Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Τηγανιτός μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος, με σκορδαλιά. 

Παραδοσιακά τον μαγειρεύουμε κάθε  25 Μαρτίου, που είναι ημέρα διπλής γιορτής στην Ελλάδα. Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η μνήμη  της Ελληνικής Επανάστασης του 1821!

Της Μαίρης Ηλιοπούλου

Υλικά

  • Ένα (1) κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαλμυρισμένο.  Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μπακαλιάρο παστό και να τον ξαλμυρίσετε εσείς.
  • αλεύρι

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο:

 

Ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, τον μπακαλιάρο. Τον κόβουμε σε κομμάτια και βάζουμε τα κομμάτια σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό. Ο μπακαλιάρος να σκεπάζεται από το νερό.Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες περίπου, για 4 φορές.
Αφού ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος, τον βουτάμε για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό και τον καθαρίζουμε από την πέτσα και τα κόκαλα, αν έχει. Τον τηγανίζουμε είτε σαν ολόκληρα κομμάτια  ή τον κάνουμε (τον μαδάμε και τον ρίχνουμε στο κουρκούτι)  κροκέττες.

Μπορούμε στο τελευταίο νερό να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αφήσουμε το ψάρι στο γάλα για 2 ώρες, ώστε ο παστός μπακαλιάρος να έχει κάτι από τη γεύση του νωπού.

Για το κουρκούτι:

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις.
  • 1 κουταλάκι ξερή μαγιά ή σόδα ή baking powder. Kαι με τα τρία αυτά υλικά έχουμε αφράτο κουρκούτι.
  • πολύ λίγο αλάτι ή καθόλου, (ο μπακαλιάρος είναι ήδη αλμυρός) και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

η  Σκορδιαλιά

Για τη σκορδαλιά:

  • 5- 7 σκελίδες σκόρδο.
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες.
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή όσο πάρει.
  • ξίδι, αλάτι.

Οδηγίες

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά: Βράζουμε και περνάμε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.

Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κοπανίζουμε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτουμε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύουμε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι. Μπορούμε να δουλέψουμε το μίγμα και στο μίξερ. Όσο δουλεύουμε το μίγμα, ρίχνουμε σταδιακά το λάδι μαζί με το ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά μας είναι τώρα έτοιμη.

Για το κουρκούτι: ανακατεύουμε όλα τα υλικά (το αλεύρι, την ξηρή μαγιά και το νερό) μέσα σε ένα μπολ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαρύ τηγάνι. Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο είτε σε  ολόκληρα κομμάτια είτε σε κροκέττες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας .

Ο τηγανιτός μπακαλιάρος σερβίρεται ζεστός μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής μας.


Μαίρη  Ηλιοπούλου
Advertisements

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s