Ποια πιστοποιητικά του Δημοσίου μπορείτε να παραλάβετε στον υπολογιστή σας

Σε εννέα ανέρχονται μέχρι στιγμής τα πιστοποιητικά που το Δημόσιο μπορεί να παρέχει στους πολίτες με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή τους. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, μπορούν να αποκτούν χωρίς πρόσθετες διαδικασίες πρόσβαση στις υπηρεσίες της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης, ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr), και να παραλαμβάνουν τα εννέα αυτά πιστοποιητικά μέσω του υπολογιστή τους. Είναι μία υπηρεσία που εξυπηρετεί και τους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι, όπως και οι υπόλοιποι, με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τη χρονοβόρα διαδικασία ταυτοποίησης μέσω φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠ.

Στην Πύλη αναφέρονται ως «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Άμεση παραλαβή αποτελέσματος» ή «Κατηγορίας 02» και είναι απευθείας προσβάσιμες κάνοντας κλικ  Ε Δ Ω.

Οι εννέα υπηρεσίες- πιστοποιητικά που μπορείτε να βγάλετε με ένα απλό κλικ από τον υπολογιστή σας είναι οι εξής:

1. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ
2. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
3. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο)
4. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
5. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις – εργοδότες)
6. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο)
7. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο)
8. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο)
9. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)
Επισημαίνεται ότι το έγγραφο αυτό ο πολίτης μπορεί να το εκτυπώσει και να το χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές του με τη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47 /Α΄/11.05.2015).

Τα ηλεκτρονικά έγγραφα της συγκεκριμένης κατηγορίας φέρουν στο κάτω μέρος τους ένα μοναδικό «Κωδικό Επαλήθευσης» προκειμένου να μπορούν να επαληθευτούν από οποιονδήποτε αποδέκτη μέσω του μηχανισμού ελέγχου εγκυρότητας εγγράφων που παρέχει η Πύλη «ΕΡΜΗΣ». Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, απαιτείται υποχρεωτικά να έχει προηγηθεί η σύνδεσή του στην Πύλη «ΕΡΜΗΣ».

3 comments on “Ποια πιστοποιητικά του Δημοσίου μπορείτε να παραλάβετε στον υπολογιστή σας

 1. Τριπλή «καταιγίδα»: Μείωση συντάξεων, περικοπή φοροαπαλλαγών και αύξηση φόρων
  ======================================================================

  9/02/2016

  Σε απίστευτο θρίλερ εξελίσσεται η συνταξιοδοτική και φορολογική πραγματικότητα στην Ελλάδα, με νέα βάρη, νέες επιβαρύνσεις και ισχυρή πίεση από το κράτος. Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων να μην έχει προηγηθεί αυτό που ζούμε σήμερα, με το χαμηλό βαρομετρικό φόρων και συντάξεων.
  Οι συντάξεις μειώνονται, οι δουλειές ανύπαρκτες, η οικοδομή στα «τάρταρα», η αγορά στο πουθενά, αλλά οι φόροι στα ύψη!

  «Η άφιξη του ενιαίου φόρου σε όλα τα εισοδήματα οδηγεί σε φορολογική παράκρουση», φωνάζουν οι φοροτεχνικοί, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για… «πράξη δικαιοσύνης!».
  Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μία ενιαία κλίμακα φόρου για όλα τα εισοδήματα!
  Αυτό, σημαίνει ότι μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αλλά και κάθε άλλη πηγή εισοδήματος μπαίνει σε έναν κορβανά! Δηλαδή, αύξηση φόρου, αφού ο συντελεστής φόρου όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο μεγαλώνει… Ουσιαστικά, στα 2.700 ευρώ φόρου, θα ζητάει 1900 επιπλέον ευρώ, αν υπάρχουν ενοίκια!
  Δηλαδή, αν κάποιος έχει εισόδημα 17.000 ευρώ, πληρώνει φόρο 1.640 ευρώ. Αν έχει και 10.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος είναι 11%, δηλαδή, 1.100 ευρώ. Σύνολο φόρου 2.740. Όμως, αν όλα μπουν σε μία κλίμακα, τότε θα πληρώσει 4.640 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 1900 ευρώ! Του αρπάζει η εφορία τρία ενοίκια επιπλέον!
  Ταυτόχρονα, όλοι οι προϋπάρχοντες φόροι παραμένουν, όπως ΕΝΦΙΑ έκτακτη εισφορά, φόροι ΙΧ, αλλά και με άγνωστη την πορεία για τις φοροαπαλλαγές.
  Όπως με τον ΕΝΦΙΑ, έτσι και με τον ενιαίο φόρο, η κυβέρνηση αναζητεί έσοδα. Αυτή, λοιπόν, η ανακατάταξη με την ενιαία κλίμακα θα φέρει πάνω από 500.000.000 ευρώ φόρους στο κράτος!
  Ταυτόχρονα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τη φορολογία φυσικών προσώπων πάει στο 50%για τα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Ουσιαστικά, μαζί με την έκτακτη εισφορά και τον φόρο ακινήτων, η φορολογία των Ελλήνων ξεπερνάει το 60%!

  Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, που τελούν υπό την υψηλή επιτήρηση της τρόικας, θα έχουμε τα εξής.
  1. Αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, μόνο με τη χρήση καρτών ή αποδείξεων.
  2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, αγρότες κ.λπ., θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, ενδεχομένως, με χαμηλότερους συντελεστές.

  Οι νέοι συντελεστές φόρου
  Εισόδημα/ευρώ Συντελεστής
  Έως 25.000 22%
  25.001-42.000 32%
  42.001-60.000 42%
  60.000 και άνω 50%

  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΦΟΡΩΝ
  Εισόδημα 17.000 ευρώ Φόρος 1.640 €
  Εισόδημα ενοικίων 10.000€ Φόρος 1.100€
  Σύνολο φόρου 2.740€
  ΠΛΕΟΝ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 4.640 €
  Αύξηση φόρου 1.900€

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Έρχονται οι προκηρύξεις για τα 4 προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ
  =======================================

  Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις του αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, υφυπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, η προκήρυξη των τεσσάρων χρηματοδοτικών δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση» για την άσκηση επιχειρηματικότητας.

  Πρόκειται για δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 137,5 εκατ. ευρώ, που αποσκοπούν στην ενίσχυση μικρών, νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και άνεργων πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θέλουν να στήσουν τις δικές τους δουλειές.

  Σύμφωνα με τις προδημοσιεύσεις αυτών των δράσεων, οι δικαιούχοι μπορούν ανάλογα να διεκδικήσουν επιδοτήσεις από 6.000 έως 100.000 ευρώ. Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα για τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν είναι:

  1. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

  Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και είναι οι εξής:

  • Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων

  • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

  • Υλικά/Κατασκευές

  • Εφοδιαστική Αλυσίδα

  • Ενέργεια

  • Περιβάλλον

  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ

  • Υγεία

  Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού, ύψους επένδυσης από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

  Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:
  ————————————————————————
  • Ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών.

  • Η απλοποίηση / αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της εισαγωγής ή/και αύξηση της χρήσης ΤΠΕ.

  2. «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών»

  Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεων του τουρισμού, για τον εκσυγχρονισμό τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.

  Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τουρισμό και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μία θέση μισθωτής εργασίας.

  Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού, ύψους επένδυσης από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

  3. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

  Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

  Τα σχέδια που θα ενισχυθούν θα πρέπει να αφορούν τους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας:
  ——————————————————————–
  • Αγροδιατροφή

  • Ενέργεια

  • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες

  • Εφοδιαστική Αλυσίδα

  • Περιβάλλον

  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

  • Υγεία-Φάρμακα

  • Υλικά Κατασκευές

  Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού, ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

  Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:
  ——————————————————————–
  • Ο αναγκαίος επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου (εκτός του κόστους της ΕΜΕ).

  • Το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες τρίτων, όπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, κινητή επαγγελματική τηλεφωνία).

  • Το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) έως μιας ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ).

  • Ο γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά κ.ά.).

  4. «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

  Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ θα αφορά την ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.

  Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου κ.ά.

  Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού, ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 100% του συνολικού προϋπολογισμού.Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι ίδιες με τις αναφερόμενες στο τρίτο πρόγραμμα.

  Περισσότερες πληροφορίες:
  —————————————-
  Στις ιστοσελίδες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «ΕΠΑνΕΚ» http://www.antagonistikotita.gr και του ΕΣΠΑ http://www.espa.gr – E-mail επικοινωνίας: infoepan@mou.gr – Γραμμή επικοινωνίας: 801 1136 300.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Για ποιες συντάξεις έρχονται μειώσεις 10-15%
  =========================================

  Η εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του 2010 που αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρειά της προβλέπεται στις συνταξιοδοτικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από την κυβέρνηση.

  Αυτή θα φέρει μειώσεις 10-15% στις συντάξεις την επόμενη 5ετία για όσους αποχωρήσουν από τη δουλειά τους μετά την 19η Αυγούστου 2015 μιας και τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων «πιάνει» όχι μόνο ο νέος τρόπους υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και τα νέα συνταξιοδοτικά όρια αλλά και άλλες διατάξεις που αφορούν τα κατώτερα όρια των συντάξεων.

  Με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου, καταργείται και η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες από το νόμο 3863 και 3865 του 2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) ο οποίος θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

  Έτσι εφαρμόζεται κατά γράμμα η πρόβλεψη του νέου Μνημονίου σύμφωνα με την οποία «οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις» (σ.σ. του 2010 και του 2012).

  Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του Μέρους Α’ του πολυνομοσχεδίου καλύπτεται ένα ερμηνευτικό κενό ως προς τι ισχύει στον υπολογισμό της σύνταξης ασφαλισμένου στη χρονική περίοδο 1η Ιανουαρίου 2015-31 Αυγούστου 2015.

  Ειδικότερα, ο νέος τρόπος υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης που προβλέπεται στον ν. 3865/2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) εφαρμόζεται κανονικά σε αυτούς που θεμελίωσαν δικαίωμα και ταυτόχρονα αποχώρησαν από την Υπηρεσία τους από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και 31 Αυγούστου 2015.

  Παγιώνεται, επίσης, ότι οι ρυθμίσεις του ν. 3863/2010 ως προς τη χορήγηση της βασικής και αναλογικής σύνταξης θα αφορούν σε όλους τους ασφαλισμένους (και σε εκείνους που υπήχθησαν προ ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2011) που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1η Ιανουαρίου 2015 ή στους ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31 Δεκεμβρίου.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1 Σεπτεμβρίου 2015.

  Εξάλλου, επέρχεται με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο η εξίσωση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ώστε να μην προκύπτει καμία διαφοροποίηση μεταξύ τους και σε εναρμόνιση με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την 4η Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειάς του στις 15 Οκτωβρίου 2015.

  Δύο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων

  Έτσι διαμορφώνονται εφεξής δύο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων:
  ————————————————————–
  1. Εκείνοι οι οποίοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για τη σύνταξή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως την 19η Αυγούστου του 2015 και, έτσι θίγονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

  2. Εκείνοι οι οποίοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους μετά την 19η Αυγούστου του 2015 και θίγονται τόσο ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσο και ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις, δηλαδή τα νέα ηλικιακά συνταξιοδοτικά όρια και το νέο ελάχιστο αναγκαίο ασφαλιστικό χρόνο για να βγουν στη σύνταξη. Οι περικοπές που θα υποστεί η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων σε βάθος πενταετίας φτάνουν και το 15%.

  Τι προβλέπει η χθεσινή εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας
  ————————————————-
  Πιο συγκεκριμένα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το Υπ. Εργασίας αναλύονται οι συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιούνται με το νόμο 4337/2015 και αφορούν και τους ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1η Σεπτεμβρίου 2015.

  Οι διατάξεις αφορούν:
  (1) στο ποσό της αναλογικής σύνταξης,
  (2) στο ποσό της κύριας σύνταξης,
  (3) στους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής
  (4) στους ασφαλισμένους πριν την 1.1.2011.

  1) Αναλογική σύνταξη

  Η αναλογική σύνταξη αντιστοιχεί στο ποσό που αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και εφεξής. (για τα έτη προ 1.1.2011 ισχύει το παλιό σύστημα).

  Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015.

  Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

  2) Βασική σύνταξη

  Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η βασική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015.

  Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

  3) Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής

  Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.

  Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015.

  Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

  4) Ασφαλισμένοι πριν την 1.1.2011

  Οι εν λόγω ασφαλισμένοι εισπράττουν: (α) τμήμα σύνταξης για τα έτη προ 1.1.2011 βάσει του παλιού συστήματος και (β) τμήμα σύνταξης για τα έτη μετά την 1.1.2011 βάσει του καινούργιου συστήματος.

  Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, ο ως άνω διττός υπολογισμός αφορούσε μόνον τους ασφαλισμένους των οποίων η συνταξιοδότηση άρχιζε από 1.1.2015.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s